Orobanş (Orobanche spp.) ülkemizde ve ayçiçeği tarımı yapılan Avrupa ve Balkan ülkelerinde, ayçiçeğinde önemli verim azalmalarına sebep olan bir parazit bitkidir. Shindrova ve ark. (1998), ayçiçeğinde orobanş parazitinin bindane ağırlığını, tanedeki yağ ve protein oranını, bitki boyunu, tabla çapını ve bitki başına verimi azalttığını, ancak tanenin yağ asitleri ve kalite kompozisyonunda herhangi bir değişiklikte bulunmadığını ortaya koymuşlardır. Bu parazit, değişik çevre ve iklim koşullarında yeni fizyolojik ırklar oluşturmakta ve bunlara dayanıklı ayçiçeği geliştirilse bile, tekrar ortaya çıkarak problem olmaktadır. Ülkemizde ve dünyada bu konuda yoğun olarak gerek dayanıklı çeşit geliştirme, gerekse orobanşın kimyasal olarak kontrolü şeklinde araştırmalar devam etmektedir. (Kaynak; https://arastirma.tarimorman.gov.tr/ttae/Sayfalar/Detay.aspx?SayfaId=55)
Orobanş parazitinin her 10-15 yılda bir direç kazanarak yeni ırklarını görülmektedir. Ülkemizde yakın zaman kadar orobanş parazitinin son olarak OR7 (G) ırkı görülürken , Adana bölgesinden başlayarak, Bursa, Tekirdağ ve Samsun-Amasya bölgelerinde, OR7 ırkından daha agrasif ırkın görüldüğü tespit edilmiştir. LG Tohum olarak yeni görülmeye başlayan OR7 ırkından daha agresif olan orobanş parazitine karşı direnç sağlayabilen çeşitlere OR-X adını vermekteyiz.
OR-X özelliğine sahip ayçiçeği çeşitleri sayesinde, orobanş parazitinin (A-G) ve G< olan yeni agrasif orobanş parazitinin görüldüğü bölgelerde, orobanş paraziti için herhangi kimyasal mücedleye gerek duymadan ayçiçeği yetiştiriciliği yapabilirsiniz.