Çiftliğiniz için en uygun çeşidi seçmenize ve çiftliğiniz için yüksek kaliteli yem sağlarken tam bir gönül rahatlığıyla çalıştırmanıza olanak sağlayacak bazı ipuçları.
Mısırda toprak hazırlığı sonbaharda başlar. Bir yıl önceden kalan bitki artıkları parçalanarak toprağa gömülmelidir. Bahar aylarında başlayan toprak hazırlığı da çok önemlidir. Tavına gelmeyen topraklara, KESİNLİKLE erken dönemde girilmemelidir. Tavında girilen toprağın yüzeyi iyice inceltilirken, ana yaş diye tabir edilen toprak bölümünün tesviyesinin iyi yapılması önemlidir. Yaş ile kuru toprak birbirinden ayrılmalı ve ekim için standart bir tohum yatağı hazırlanmalıdır.
Mısır, bir sıcak iklim bitkisidir. Mısır bitkisinin çimlenmesi için, gerekli minimum toprak sıcaklığı 10 derecedir. Bitki 25-30 derece sıcaklıklar arasında ideal gelişimi sürdürür. 35 derecenin üzeri sıcaklıklarda ise döllenme seviyesi durma noktasına gelir. Stomalar kendini kapatır ve bitki bünyesindeki su kaybını önlemek için fizyolojik faaliyetlerini yavaşlatır. Mısır bitkisinin ortalama bağıl nem oranı ise % 60-70 arasında olmalıdır.
Mısır bitkisinin toprak seçiciliği fazla değildir. Uygun ve zamanında işlenen ve gerekli bitki besin maddeleri verilen değişik tip topraklarda mısır başarıyla yetiştirilebilir. Ancak, mısır bitkisi en iyi gelişmeyi ve en yüksek verimi organik madde ve bitki besin maddelerince zengin, drenajı ve havalanması iyi olan derin, sıcak, tınlı topraklarda gösterir. Aşırı asit ve aşırı alkali topraklar mısır yetiştiriciliği için uygun değildir. En uygun pH derecesi 6-7 dir.
Kaliteli bir ekim iyi bir toprak hazırlığı ile başlar. Toprağı iyi hazırlanmış bir tarlada ise ikinci önemli nokta ekim mibzerinin ayarıdır. Ekim mibzeri ile mısırı ekeceğimiz derinlik ayarı, ekim sıklığı ve ekili bölgenin kuru toprak miktarı en ideal şekilde ayarlanmalıdır. Mısırda toprak yapısına göre değişmek ile birlikte, ideal ekim derinliği 5-7 cm ‘dir. Ekim sıklığı ise çeşidin özelliğine göre değişmekle birlikte 12cm ile 20 cm arasında değişkenlik göstermektedir.
Mısır yetiştiriciliğinde tohum ekiminden önce son toprak işlemesi ile birlikte ilk gübrelemenin yapılması gerekmektedir. Bu gübrelemeye TABAN GÜBRELEME denir. Taban gübrelemesi ile birlikte toprağa verilmesi gereken bitki besin elementleri, Azot(N), Fosfor (P2O5), Potasyum (K), Kükürt (S) ve Magnezyum (Mg)’ dur. Bu dönemde 12 kg saf fosfor (P2O5) ve 13 kg saf potasyum (K2O) toprağa verilmelidir. İlk çıkan köklerin iyi gelişmesi ve ana kökün beslenebilmesi için, azot ihtiyacının da bir kısmı karşılanmalıdır. Ekimden sonraki v4-v6 dönemleri ilk sulama ve gübreleme ihtiyaçlarının hız kazandığı dönemlerdir. Bu dönemde yapılan gübrelemeye ÜST GÜBRELEME denir. Mısır bitkisine 4-6 yaprak döneminde 10 kg üre ve 15 kg amonyum nitrat verilmesi gerekmektedir. V8-V10 döneminde ise azota çok ihtiyaç duyar. 25 kg Nitrat (%33) verilmesi idealdir. Çiçeklenmenin başlangıcında, kaliteli bir döllenme geçirmesi için 2 kez olmak kaydı ile 10 ‘ ar kg Potasyum Nitrat vermek çok faydalı olacaktır.
Genellikle silajlık mısır çeşitleri çiftçileri en fazla yanıltan çeşitlerdir. Bir çok çiftçimiz geniş yaprak ayası, kalın sap-gövde ve uzun boylu bir çeşidi gördüğünde, aradığı silajlık çeşidi bunduğunu düşünür. Ancak LG tohum olarak iyi bir silajlık çeşidi siz çiftçilerimize sunmak için, dünya çapında uzman bir kadroya sahibiz. Özellikle hayvan beslemesinde, et ve süt ihtiyacına göre ıslah edilmiş silajlık çeşitlerimiz bulunmaktadır. Besin kalitesi arttırılmış çeşitlerimiz, verim potansiyeli ile desteklenerek, profesyonel çiftçi ve çiftliklerimiz tarafından yüksek oranda tercih edilmektedir. Böylece çiftçilerimizin hazırladıkları rasyon performansını iyileştirir. Hazır yemlere bağımlılıkları azaltır.