Çiftliğiniz için en uygun çeşidi seçmenize ve çiftliğiniz için yüksek kaliteli yem sağlarken tam bir gönül rahatlığıyla çalıştırmanıza olanak sağlayacak bazı ipuçları.
Ana ürün olarak ekim yapılmak istenirse Adana bölgesi için Şubat/Mart, diğer bölgeler için Mart/Nisan ayları uygundur. İkinci ürün olarak ekimlerde erkenci çeşitlerin kullanılması ve çiçeklenme dönemine göre bölgenin hava sıcaklığına dikkat edilmesi uygun olacaktır. Toprak sıcaklığı 5 cm deriliğe kadar en az 8 °C olmalıdır.
Tavlı topraklarda 2-3 cm
Kuruyan topraklarda tavı bulmak için 4-5
Asla 6 cm’den fazla olmaması gerekir.
Düzenli ekim yapılması için hız ayarlanmalı ve sabit tutulmadır.
Ayçiçeği bitkisi kazık kök sistemine sahiptir. Kazık kök sistemi 3m derinliğe kadar inerek buradaki su ve besin maddelerini kullanabilir. Köklerin rahat ilerleyebilmesi için de iyi bir toprak işlemesi gereklidir.
Mükemmel bir birinci ürün ve münavebe bitkisidir. Hastalık riskini azaltmak için 4 yıllık münavebe gerekebilir. Buğday bitkisi ile rotasyonlu olarak ekimi yapılmaktadır. Mısır için kullanılan makineler ayçiçeği için de kullanılabilir.
Ekim: Verim için bitki sayısının önemlidir.
Çıkış : Bitki derin köklüdür (Kritik faz, kök sistemi düşük ilerleme gücüne sahiptir)
Çiçeklenme dönemi: Büyüme fazı, mineral ve elementlerin kullanımının en üst düzeyde olduğu dönemdir.
Dane oluşumu dönemi: Verim ve dane ağırlığının artması için su ihtiyacının karşılanması gerekir.
Olgunlaşma dönemi – Hasat
Ayçiçeğinin sulama ile yetiştirildiği bölgelerde, bitkinin çiçeklenme ve dane dolumu sırasındaki su ihtiyacının, yıldız yaprak dönemi sorasında, çiçek açmadan önce karşılanması uygun olacaktır.
Orobanş (Orobanche spp.) ülkemizde ve ayçiçeği tarımı yapılan bölgelerde, ayçiçeğinde verim ve yağ oranını azalmasına neden olan parazit bir bitkidir.
Orobanş parazitinin her 10-15 yılda bir direç kazanarak yeni ırklarını görülmektedir. Ülkemizde yakın zaman kadar orobanş parazitinin son olarak OR7 (G) ırkı görülürken , Adana bölgesinden başlayarak, Bursa, Tekirdağ ve Samsun-Amasya bölgelerinde, OR7 ırkından daha agrasif ırkın görüldüğü tespit edilmiştir. LG Tohum olarak yeni görülmeye başlayan OR7 ırkından daha agresif olan orobanş parazitine karşı direnç sağlayabilen çeşitlere OR-X adını vermekteyiz.
Obligat bir fungal parazit olan Plasmopara halstedii etmeninin sebep oduğu bir hastalıktır. Mildiyö ile mücadelede toleranslı çeşitlerin kullanılması etkin ve sürdürebilir kontrol yöntemidir.